Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van dr. Menno Lievers

Als wij ons denken aan de hand van natuurwetenschappelijke processen kunnen verklaren, wat betekent dat dan voor de rol van de filosofie in het debat over vrije wil en het denken?
Leestijd 1 minuut — Do 22 november 2012
Kettingreactie

Dr. Menno Lievers (docent Theoretische Filosofie, UU) gaat in op deze gewetensvraag. Voor het beantwoorden van deze vraag is het volgens hem van belang om in te gaan op wat filosofie precies inhoudt.

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell, hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep, hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie prof. dr. Willem Koops, hoogleraar Wijsbegeerte prof. dr. mr. Herman Philipse, hoogleraar Taalbeheersing prof. dr. Ted Sanders, hoogleraar Psychologische Functieleer prof. dr. Frans Verstraten, hoogleraar Gedragsbiologie prof. dr. Johan Bolhuis en hoogleraar Neurowetenschappen prof. dr. Marian Joëls.