Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van prof. dr. Marian Joëls

Prof. dr. Marian Joëls (hoogleraar Neurowetenschappen, UU) gaat in op de vraag of ons denken rechtstreeks is te herleiden tot de manier waarop ons brein in elkaar zit.
Leestijd 1 minuut — Ma 19 november 2012
Kettingreactie

In de tiende kettingreactie in de serie 'Zijn wij ons brein', voorspelt Joëls dat alle processen van de hersenen in de toekomst herleid kunnen worden tot natuurwetenschappelijke processen. Wat betekent dat voor vakgebieden die zich op een andere manier met het brein bezighouden, zoals de filosofie en psychologie?

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell, hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep, hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie prof. dr. Willem Koops, hoogleraar Wijsbegeerte prof. dr. mr. Herman Philipse, hoogleraar Taalbeheersing prof. dr. Ted Sanders, hoogleraar Psychologische Functieleer prof. dr. Frans Verstraten en hoogleraar Gedragsbiologie prof. dr. Johan Bolhuis.