Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van prof. dr. Johan Bolhuis

In de negende kettingreactie onderzoekt prof. dr. Johan Bolhuis (hoogleraar Gedragsbiologie, UU) of er evolutionaire redenen zijn die verklaren waarom ons brein haast een automatische machine is.
Leestijd 1 minuut — Do 15 november 2012
Kettingreactie

Volgens Bolhuis kan de evolutie niet verklaren hoe ons brein werkt. Wat kan de evolutionaire biologie ons wel vertellen over de manier waarop wij denken?

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell, hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep, hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie prof. dr. Willem Koops, hoogleraar Wijsbegeerte prof. dr. mr. Herman Philipse, hoogleraar Taalbeheersing prof. dr. Ted Sanders en hoogleraar Psychologische Functieleer prof. dr. Frans Verstraten.