Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van prof. dr. mr. Herman Philipse

In de zesde kettingreactie geeft prof. dr. mr. Herman Philipse (hoogleraar Wijsbegeerte, UU) antwoord op de vraag wat het verschil is tussen oorzaken en redenen.
Leestijd 1 minuut — Wo 7 november 2012
Kettingreactie

Wat is het belang van dit onderscheid in het debat over de vrije wil? En welke invulling geeft Philipse aan het begrip 'vrijheid'?

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van respectievelijk neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell, hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep, hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer en hoogleraar Ontwikkelingspsychologie prof. dr. Willem Koops.