Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van prof. dr. Frans Verstraten

In de achtste kettingreactie beantwoordt prof. dr. Frans Verstraten (hoogleraar Psychologie, UU) de vraag: laten we ons onbewust overtuigen door reclame en hoe werkt reclame in ons brein?
Leestijd 1 minuut — Ma 12 november 2012
Kettingreactie

Onze zintuigen pikken veel informatie op uit onze omgeving. Hier weten we veel vanaf. Waar we weinig vanaf weten zijn processen van 'hogere orde' bijvoorbeeld processen die met voorkeuren te maken hebben. Hoe spelen marketeers hier op in?

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell, hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep, hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie prof. dr. Willem Koops, hoogleraar Wijsbegeerte prof. dr. mr. Herman Philipse en hoogleraar Taalbeheersing prof. dr. Ted Sanders.