Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van prof. dr. Willem Koops

In de vijfde reactie van de kettingreactie 'Zijn wij ons brein' bekijkt prof. dr. Willem Koops (hoogleraar Ontwikkelingspsychologie, UU) hoe psychologen omgaan met oorzakelijke verbanden.
Leestijd 1 minuut — Ma 5 november 2012
Kettingreactie

Voor hem bestaat er een heel duidelijk onderscheid tussen neurowetenschappers en psychologen. Als psycholoog schiet je nauwelijks iets op met oorzaken die de neurowetenschap ontdekt. Koops illustreert dit aan de hand van agressiegedrag bij kinderen op heel jonge leeftijd.

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van respectievelijk neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell, hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep en hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer