Videoblogs: Zijn wij ons brein? Het antwoord van prof. dr. Iris Sommer

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld.
Leestijd 1 minuut — Vr 2 november 2012
Kettingreactie

Bovendien is het brein bij uitstek een onderwerp dat interdisciplinair benaderd kan en misschien wel moet worden. Reden voor Studium Generale om daar iets mee te doen. We startten een kettingreactie in samenwerking met de NTR met de vraag: 'Zijn wij ons brein?' en speelden die van wetenschapper naar wetenschapper, van het ene vakgebied naar het andere. Universitair docenten en hoogleraren beantwoorden vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

In kettingreactie #4 is hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Iris Sommer aan het woord.

Zij beantwoordt de vraag of fMRI- scans gebruikt kunnen worden als bewijs in de rechtszaal. Wat zijn de tekortkomingen van fMRI-scans en wat betekenen de metingen van een fMRI-scan? Voor welke valkuilen moet je oppassen bij het trekken van conclusies uit de scans?

Bekijk ook de eerdere kettingreactie van neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel, filosoof prof. dr. Marcus Düwell en hoogleraar Notarieel Recht prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep